Történelmi megemlékezés és templomünnep Tokajban az óesztendő végén

unnamed2013. december 6-án, Szent Miklós püspök ünnepén került sor Tokajban a „magyar-orosz történelmi megemlékezés” sorozat megnyitójára a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 310. és a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság megalapításának 280. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen részt vett Zvonova Irina Boriszovna kulturális és sajtóattasé az Orosz Föderáció Nagykövetsége részéről, Seszták Oszkár országgyűlési képviselő, Májer János Tokaj város polgármestere, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (mint egyik szervező) és számos vendég. 

A Tokaji Múzeumban tartott ünnepi megemlékezést emléktábla felavatása és imádság követte a múzeum kertjében. Az ünnepség a Szent Miklós tiszteletére szentelt ortodox templomban folytatódott, ahol a Szent Efrém Férfikar tartott koncertet Dr. Bubnó Tamás karnagy vezetésével.

+

Csodatevő Szent Miklós ünnepére, amely egyben a 18. században emelt tokaji ortodox templom oltárünnepe, 2013. december 14-én, szombati napon került sor. Az ünnepi szent liturgiát Tartárka Kirill lelkész, a miskolci Szentháromság templom megbízott parochusa, és Szegedi Szabolcs István miskolci diakónus végezte, aki egyben a tokaji templom szolgálatával is meg van bízva. A nagy hideg ellenére szép számmal gyűltek össze hívők az ünnepre nemcsak Tokajból, hanem Miskolcról is. A szent liturgián Szergij Borodenkov főkonzul és munkatársai is részt vettek Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusa részéről. Kirill atya boldogságos és csodatévő Szent Miklós püspök jótékony szeretetéről emlékezett meg ünnepi beszédében, aki a mai keresztények számára is követendő példakép.

A szent liturgiát szeretetvendégség követte.

Sz. Sz. I.

Kedves Olvasóink, tekintsék meg a december 14-én, a Szent Miklós templomban készült fényképeket.

Hozzászólások lezárva